Anyumnak új munkája van igy több főzés hárul rám,hát gondoltam feldobom a konyhát új receptekkel,ami igazából önvédelem mert a hagyományos ételekbe anyut ugy sem tudom tulszárnyalni! Na szóval netes kutatásom legjobb recepjét beteszem ide is. Nállam az volt a fő szempont,hogy egyszerü legyen és ne tul hízlalós!
Almás csirke | |
| |
Hozzávalók: | |
1 gyenge csirke | |
Elkészítése: | |
Ez családunk egy régi receptje, megosztom most mindenkivel. Az étel elkészítésének titka a római cseréptál, elterjedtebb nevén pataki tál. A legjobb tálakat még ma is Sárospatakon készítik, ügyeljünk rá, hogy ha lehet, máz nélküli tálat vegyünk (ha még esetleg nincs). Ez ugyan több gondoskodást igényel, mint a mázas, nehezebb elmosni, az étel azonban puhább lesz benne, mert sütés közben a tál pórusaiból kiáramló gõz nem hagyja az ételt kiszáradni. A munkát azzal kezdjük, hogy a tálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tál minden porcikája víz alatt legyen. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idõ, a tálat kiemeljük, tál alját vajjal bõven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majorannát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli). Esetleg a csirke belsejébe rakott krumplik vékonyabb gerezdekre legyenek vágva. Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe fûszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük a tetejét és HIDEG sütõbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütõbe helyezzük, esetleg elrepedhet. Közepesnél nagyobb lángon minimum 40 percig sütjük, a csirke általában eddigre megpuhul. Sütés közben 10-15 percenként a csirkét a tál alján képzõdõ ízletes szafttal meglocsoljuk. Az étel akkor van kész, amikor a csirke belsejében lévõ krumplik is megpuhultak (kb. 1 óra). A sütés utolsó fázisa a pirítás, az utolsó 5 percben fedõ nélkül sütjük az ételt. Miután a csirkét elfogyasztottuk, az idõközben megszilárdult szaftból általában még marad. Ne dobjuk el, kenyérre kenve igen finom. | |